Co to jest kombucha?
Kombucha w dużym skrócie to fermentowana herbata. Żeby tak naprawdę zrozumieć czym jest kombucha, trzeba się nieco zagłębić w proces fermentacji.
Kombucha powstaje z naparu herbaty, cukru i SCOBY (symbiotycznych kultur bakterii i drożdży) – to one są kluczowym elementem w całym procesie. Łączymy te wszystkie składniki, a następnie pozostawiamy je w ciepłym miejscu na około 4-5 tygodni.
W tym czasie dzieje się cała magia. Dobre bakterie i drożdże przetwarzają cukier (sacharozę) na łatwiej przyswajalne cukry: glukozę i fruktozę. W wyniku ciągłej fermentacji te również przetwarzają się w bardzo cenne składniki odżywcze: kwasy organiczne (mlekowy, octowy, glukonowy). Poza nimi w fermencie powstaje mnóstwo witamin (B, C), minerałów, antyoksydantów, enzymów, polifenoli i wydziela się naturalny gaz. Zmienia się smak fermentu ze słodkiego na słodko-kwaśny.
W odpowiednim momencie dodajemy do kombuchy zioła, kwiaty i owoce. W ten sposób nadajemy naszej kombuchy ostateczny smak. Nie używamy konserwantów, chemii, wzmacniaczy smaku, barwników, aromatów. Nie pasteryzujemy naszego produktu. Zamykamy w butelkach prawdziwie żywy produkt, w pełni naturalny i wartościowy. Kombucha znana była już tysiące lat temu w Azji gdzie stosowano ją jako lekarstwo. Stąd nazywa się ją „eliksirem zdrowia”