Pytania i odpowiedzi

Kombucha to produkt spożywczy, rodzaj napoju fermentowanego otrzymywanego z posłodzonej zielonej herbaty.

Do fermentowania naszej kombuchy używamy liści zielonej herbaty Sencha, organicznego cukru trzcinowego pełnego naturalnych melas, filtrowanej osmotycznie źródlanej wody z Krynicy-Zdroju oraz SCOBY. Fermentację prowadzimy w małych partiach ponad 30 dni.

SCOBY to żyjące w symbiozie kultury bakterii i drożdży, które przetwarzają posłodzoną zieloną herbatę w smaczny i zdrowy napój zwany kombucha.

Kombucha jest bogata w bakterie probiotyczne, kwasy organiczne (octowy, mlekowy, glukonowy, glukuronowy, jabłkowy, cytrynowy), witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12), witaminę C, składniki mineralne (cynk, magnez, wapń, żelazo, miedź), enzymy, antyoksydanty (polifenole).

Od tysięcy lat ludzie fermentują kombuchę nie tylko ze względu na to, że jest smaczna, ale wierzono że jest zdrowa. Nazywa się ją „eliksirem życia”. Kombucha poprawia pracę jelit (bakterie probiotyczne), wzmacnia odporność (antyoksydanty), dodaje energii i witalności (witaminy i enzymy), poprawia samopoczucie. Prowadzi się wiele badań, które potwierdzają prozdrowotne właściwości kombuchy. Warto jednak pamiętać, że kombucha to nie lek ani suplement diety, tylko smaczny i zdrowy napój fermentowany.

Simple Kombucha zawiera żywe bakterie, które w temperaturze pokojowej mogą nadal przeprowadzać proces fermentacji. Dlatego ważne jest przechowywanie zabutelkowanej kombuchy w lodówce co hamuje proces fermentacji. Kombucha przechowywana w lodówce zachowuje niezmieniony smak i właściwości. Nic się jednak nie stanie, jeśli na kilka godzin kombucha będzie poza lodówką. Nadal będzie dobra do spożycia.

Na początku sugerujemy pić mniejsze ilości, które z czasem można zwiększać i sprawdzić jak reagujemy na ten fermentowany napój. Ogólnie nie ma wytycznych, pij tyle kombuchy ile sprawia, że czujesz się dobrze. Dla jednych to będzie pół butelki dziennie, dla innych kilka butelek. Kombucha ze względu na swój skład najlepiej smakuje schłodzona.

Do produkcji kombuchy używamy posłodzonego cukrem trzcinowym wywaru z herbaty, który poddajemy procesowi fermentacji za pomocą kultur bakterii i drożdży. W czasie 30 dni fermentacji kultury bakterii i drożdży przetwarzają cukier-sacharozę na glukozę i fruktozę (cukry proste) Z kolei glukoza przetwarzana jest na kwas glukonowy i glukuronowy i inne pochodne. Bez cukru nie byłoby zdrowej fermentacji. Nie używamy cukru dla walorów smakowych.

Tak jak większość kiszonych i fermentowanych produktów, kombucha może zawierać śladowe ilości alkoholu, które nie przekraczają dozwolonych limitów dla napojów bezalkoholowych.

Czasami w butelce kombuchy może pojawić się osad, pływająca „nitka”, „galaretkowaty duszek” lub cząstka SCOBY. To znaczy, że twój produkt jest aktywny i żywy. To co pływa lub się osadza to skupiska dobrych bakterii. Spokojnie możesz to „coś” wypić. To samo zdrowie. Może się dziać tak dlatego, że nasz produkt jest niepasteryzowany, surowy i 100% naturalny.

Kombucha to naturalnie fermentowany napój. Jeśli twoje dziecko je i lubi kiszoną kapustę lub kiszone ogórki, to nie powinno mieć problemu z fermentowanym napojem jakim jest kombucha.

Dużo ludzi twierdzi, że kombucha pomaga na kaca bo zawiera zdrowe kwasy organiczne, witaminy i minerały. Nie ma jednak badań naukowych potwierdzających skuteczność kombuchy na kaca.

Twój koszyk

0

Brak produktów w koszyku.