5 korzyści z picia kombuchy

1. Korzystne dla zdrowia probiotyki

Nasze jelita są polem bitwy mikroorganizmów, które wpływają na szeroki zakres funkcjonowania organizmu. Nawet zdrowie naszego mózgu jest powiązane z jelitami. Jednym z kluczowych sposobów na zapewnienie naszym jelitom tego, czego potrzebują do prawidłowego funkcjonowania, jest przyjmowanie probiotyków. Doskonałym źródłem probiotyków jest kombucha, tylko ważne by wybierać opcje niepasteryzowane, które zawierają ŻYWE bakterie.

Korzyści z przyjmowania probiotyków:

  • Lepsze trawienie
  • Niższe ryzyko chorób zapalnych
  • Potencjalne wzmocnienie układu odpornościowego
  • Poprawa metabolizmu i potencjalna pomoc w utracie wagi.

Zwiększenie spożycia probiotyków jest doskonałym sposobem na wspieranie zrównoważonego mikrobiomu jelitowego, ale nie wszystkie metody są sobie równe. Badanie z 2023 roku wykazało, że suplementy probiotyczne – oprócz tego, że są bardzo drogie – są mniej skuteczne od naturalnie występujących probiotyków, które występują w kombuchy.

2. Rola probiotyków w zwalczaniu złych bakterii w jelitach

Probiotyki zawarte w kombuchy pomagają zatrzymać proces wzrostu złych bakterii w jelitach, pozwalając dobrym bakteriom na ustanowienie równowagi. Posiadanie zbyt dużej ilości złych bakterii może prowadzić do utraty wagi i niedożywienia, ponieważ organizm konkuruje o zasoby. Nagromadzenie złych bakterii w jelitach może prowadzić do osłabienia układu odpornościowego i zmniejszenia zdolności do zwalczania infekcji.

Osoby, których dieta obfituje w przetworzoną żywność i cukier, mogą mieć większe szanse na przerost złych bakterii w jelitach. Sfermentowana, bogata w probiotyki żywność i napoje, takie jak kombucha, nie naprawią całkowicie tej równowagi, ale mogą służyć jako ważny element ogólnej zdrowej diety.

3. Bogaty w antyoksydanty

Antyoksydanty to kolejne potężne narzędzie, które organizm wykorzystuje na wiele różnych sposobów. Oprócz wspomagania trawienia, uważa się, że przeciwutleniacze zmniejszają stres oksydacyjny. Wysoki poziom stresu oksydacyjnego może nawet spowodować uszkodzenie DNA i zniszczenie tkanki komórkowej. Może to prowadzić do cukrzycy, niektórych form raka, chorób serca i różnych zaburzeń neurologicznych.

4. Potencjał probiotyków we wspomaganiu depresji i stanów lękowych

Kiedy myślisz o korzyściach zdrowotnych kombuchy, możesz skupić się przede wszystkim na korzyściach fizycznych. Jednak kombucha może również oferować szereg korzyści dla zdrowia psychicznego. Niezrównoważony mikrobiom w jelitach może prowadzić do wyższego ogólnego poziomu depresji, lęku i różnych innych problemów ze zdrowiem psychicznym. Utrzymywanie jelit w równowadze dzięki probiotykom może być dobrym sposobem na łagodzenie problemów ze zdrowiem psychicznym, które mogą siać spustoszenie w naszym życiu.

5. Zastąpienie alkoholu pysznym i zdrowym napojem

W ostatnich latach lodówki sklepowe przeszły poważną przemianę. Dawno minęły czasy, gdy piwo i koktajle były jedynymi dostępnymi napojami. Bezalkoholowe alternatywy, takie jak seltzery, mocktaile i kombuchy, zapewniają zdrowsze opcje na grilla i spotkania, pozwalając pozostać na dobrej drodze do osiągnięcia celów żywieniowych. Nawet w restauracjach kombucha stała się w ostatnich latach znacznie szerzej dostępna.

Trend ten jest szczególnie dobrą wiadomością dla tych, którzy zazwyczaj spożywają zbyt wiele kalorii z alkoholem. Zamiana niektórych napojów alkoholowych na kombuchę obniży spożycie kalorii, zwiększy ilość probiotyków i przeciwutleniaczy oraz zmniejszy uszkodzenia wątroby związane z alkoholem.

Lista korzyści płynących z ograniczenia spożycia alkoholu obejmuje:

  • Lepsza pamięć
  • Zwiększona odporność
  • Lepszy sen
  • Radzenie sobie z depresją i lękiem
Dodaj komentarz

Twój koszyk

0

Brak produktów w koszyku.